Rumuni nie obchodzą w szczególny sposób Wigilii, a święta są bardzo, ale to bardzo mięsne. Repertuar dań otwiera zupa – ciorbă de perișoare – w której głównymi składnikami są wieprzowe pulpety z ryżem, warzywa, tymianek i pietruszka. Następnie je się sarmale – danie bardzo podobne do polskich gołąbków, serwowane w towarzystwie mamałygi (mămăliga), papryki i śmietany. Spożywa się też dużo przygotowanej w domu kiełbasy, doprawionej na przykład czosnkiem i mieloną papryką. Ponadto na stole mogą pojawić się dania z grilla – na przykład mici i szaszłyki, a także grillowane warzywa. Nawet najbardziej popularna sałatka – salată boeuf – zawiera w sobie mięso wieprzowe, a poza nim ziemniaki, majonez, marchew, ogórki w occie i paprykę. Chociaż słodycze nie odgrywają bardzo istotnej roli, na stole nie powinno zabraknąć cozonaca, o którym mowa była już tutaj. Do picia można serwować na przykład wino, a z mocnejszych trunków – pălincę i ţuicę.