Rumuńskie pączki papanaşi

Drugi wpis z serii rumuńskich specjałów poświęcony jest serowym pączkom – papanaşi.

Pierwszy raz kosztowałam papanaşi w bukareszteńskiej restauracji Caru cu bere. Sądzę, że ten sycący deser mógłby z powodzeniem zmienić miejsce w menu i uchodzić za drugie danie – na słodko.

Dzisiejsza inspiracja jest tania, prosta i szybka w przygotowaniu, więc na co czekać – zabierajmy się do dzieła!

papanasi

Składniki (na 4 papanaşi):

  • 275 g sera białego
  • 1 jajko
  • łyżka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli,
  • około 250 g mąki
  • olej do smażenia
  • śmietana i dżem lub mus owocowy do dekoracji

Ser rozdrabniamy widelcem, a następnie wbijamy do niego całe jajko. Dosypujemy cukier i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników. Do kompozycji dosypujemy stopniowo mąkę, mieszając i obserwując jak się wchłania. Z powstałej masy, jeżeli już się nie klei do dłoni, formujemy dużą kulę, którą dzielimy na cztery równe części. Z każdej z czterech części odrywamy nieduży kawałek i formujemy z niego małą kulkę. Z pozostałych kawałków formujemy cztery spłaszczone pączki z dziurką w środku. Dziurka nie powinna być większa od małej kulki.

Przystępujemy do smażenia. Smażyłam na małej patelni, a olej sięgał prawie do połowy wysokości pączka i małej kulki. Z każdej strony i pączki i kulki powinny się usmażyć na złoty kolor.

Po usmażeniu pozostaje nam udekorować papanaşi. Na talerz wykładamy pączka i polewamy go śmietaną. Następnie na śmietanę nakładamy łyżeczką dżem. W miejscu dziurki w pączku umieszczamy małą kulkę, którą również dekorujemy śmietaną i dżemem. Teraz nasz deser jest gotowy! Poftă bună!

1 thought on “Rumuńskie pączki papanaşi”

  1. Pingback: Covrig - Nareszcie w Bukareszcie

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *