Rumuńskie wina

Rumunia jest krajem o długiej i bogatej tradycji uprawy winorośli oraz produkcji wina. Mimo tego, w Polsce jest praktycznie od tej strony nieznana, a rumuńskich win na sklepowych półkach raczej próżno szukać. A szkoda!

rumuńskie wina, Fetească Albă, Fetească Regală, Tămâioasă Românească, Fetească Neagră, Băbească Neagră, Negru de Drăgășani, rumuńskie winnice, rumuńska kuchnia,

Historia upraw winorośli na terenach dzisiejszej Rumunii sięga jeszcze czasów starożytnych. Uprawiali ją już Grecy, kolonizujący wybrzeże Morza Czarnego. Wino, w tym uznawaną za najstarszą odmianę Fetească Neagră, pili zamieszkujący obszar dzisiejszej Rumunii Dakowie, a po podboju ich ziem – Rzymianie. Zanim to nastąpiło, żyjący w I w. p.n.e. król Daków Burebista miał nawet nakazać zniszczenie upraw tak, by nie mogli cieszyć się nimi najeźdźcy. Winami z regionu Dobrudży delektował się i opisywał je żyjący w Tomis (dzisiejsza Constanța) Owidiusz. Legenda głosi, że gdy Rzymianie po podboju w 106 r. n.e. Dacji posmakowali dackich win mieli powiedzieć, że są one lepsze od ich. Kolonizujący od XII wieku obszar przyszłego Siedmiogrodu Sasi rozpowszechnili z kolei niemieckie odmiany winogron. Uprawę kontynuowano przez wieki, o czym świadczą odkrycia archeologów. W połowie wieku XIX uprawy zajmowały obszar około 100 000 hektarów, na początku XX w. – 150 000, a największy areał osiągnęły w latach 70. XX wieku – 300 000. Mówi się, że w czasie komunizmu w produkcji liczyła się tylko ilość, przez co jakość win bardzo spadła i straciły one dobrą opinię, którą wcześniej się cieszyły. Po stagnacji lat 90., współcześnie rumuńskie winnice zajmują obszar 180 000 hektarów, co plasuje Rumunię na piątym miejscu pod względem powierzchni upraw w Europie, a na szóstym jeśli chodzi o samą produkcję winogron i wina. Ponoć roczna produkcja sięga 600 milionów litrów. Mimo to, import wina znacznie przewyższa pod względem ilości eksport.

rumuńskie wina, Fetească Albă, Fetească Regală, Tămâioasă Românească, Fetească Neagră, Băbească Neagră, Negru de Drăgășani, rumuńskie winnice, rumuńska kuchnia

Do win rumuńskich białych zaliczają się: Fetească Albă, Fetească Regală, Tămâioasă Românească, Galbenă de Odobești, Grasă de Cotnari, Crâmpoșie, Frâncușa, Șarba, Zghihara de Huși czy Mustoasă. Do czerwonych: Fetească Neagră, Băbească Neagră, Negru de Drăgășani czy Negru Vârtos. Różowym winem rumuńskim jest Busuioacă de Bohotin.

Ponadto,  warto wspomnieć o nietypowych winach: lodowym Issa Ice Wine winiarni La Salina w 100% z Sauvignon Blanc, którego owoce są zbierane i wyciskane najczęściej tylko jednej nocy tuż przed porannym wzrostem temperatury, czy musującym – na przykład półwytrawnym, różowym winie powstałym ze szczepów Pinot Grigio, czerwonym Domeniile Panciu Spumant Rosu lub Soare Blanc de Noir – białym winie produkowanym z ciemnych winogron ze szczepu Cabernet Sauvignon.

rumuńskie wina, Fetească Albă, Fetească Regală, Tămâioasă Românească, Fetească Neagră, Băbească Neagră, Negru de Drăgășani, rumuńskie winnice, rumuńska kuchnia

Uprawy rumuńskie nie koncentrują się w jednym miejscu, a rozmieszczone są w różnych regionach, charakteryzujących się różnym klimatem, wysokością, glebą, rzeźbą terenu czy temperaturą.

W regionie Moldova na północnym wschodzie uprawia się w głównej mierze winorośl, z której produkuje się wina białe. Stąd pochodzą np. rodzime Galbenă de Odobești, Grasă de Cotnari, Frâncuşă, Zghihară de Huși, Fetească Albă czy Fetească Regală, a także zagraniczne Riesling Italian, Chardonnay, Traminer, Sauvignon Blanc i Muscat Ottonel. Obecność wielu win obcych jest efektem zarazy, która końcem XIX w. nawiedziła europejskie winnice. Wówczas Rumuni z pomocą specjalistów z Francji odbudowywali swoje uprawy, a także zapoczątkowali uprawę szczepów zagranicznych – Merlota, Chardonnay, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon i Cabernet Blanc.

W regionie Muntenia produkuje się z kolei głównie wino czerwone – Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot i Fetească Neagră. Z Dobrudży (Dobrogea) nad Morzem Czarnym pochodzą białe wina Pinot Gris, Chardonnay, Aligoté, Sauvignon Blanc i Muscat Ottonel, a także różowe i czerwone, jak Pinot Noir.

Najlepsze warunki do uprawy winorośli panują najprawdopodobniej w Oltenii. Obok wina Tămâioasa Românească, uprawia się tam Negru de Drăgăşani, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră i Sauvignon Blanc. Z kolei Transylwania to miejsce upraw win białych – Fetească Albă, Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muscat Ottonel i Riesling Italian. Niedawno rozpoczęto też tam produkcję win czerwonych – Cabernet Sauvignon, Merlot, Cadarcă, Pinot Noir czy Fetească Neagră.

rumuńskie wina, Fetească Albă, Fetească Regală, Tămâioasă Românească, Fetească Neagră, Băbească Neagră, Negru de Drăgășani, rumuńskie winnice, rumuńska kuchnia

Wiele z winnic można odwiedzać, a popularnością cieszą się organizowane wyjazdy. Nieopodal, bo mniej niż 100 kilometrów od Bukaresztu, na styku granic județ Prahova i județ Buzău, znajduje się na przykład winnica LacertA Winery, widoczna na pierwszym zdjęciu, udostępnionym dzięki uprzejmości Any. Innym ciekawym sposobem na spędzenie słonecznego weekendu jest Bike&Wine – zwiedzanie winnic i smakowanie win, połączone z jazdą na rowerze.

Połączenie rumuńskiego wina z rumuńskimi serami to idealny przepis na miły wieczór ze znajomymi, romantyczną kolację albo… zaskoczenie weselnych gości. Polecam!

1 thought on “Rumuńskie wina”

  1. Pingback: Co przywieźć z Rumunii? - Nareszcie w Bukareszcie

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *