Salam de biscuiți to dla wielu osób w Rumunii synonim i sentymentalna podróż do czasów dzieciństwa. Nie ma tu chyba osoby, która by go nie znała i nie jadła. Prosty i tani w przygotowaniu, jest ciekawą propozycją dla osób mających ochotę na małe co nieco lub szukających pomysłu na zaskoczenie domowych łasuchów.
Swoim charakterem odpowiada charakterowi Rumunów – podobnie jak przy cozonacu, nie ma jednego jedynego przepisu na salam de biscuiți. Listę składników poszerza się według uznania i gustu.
Poniższy przepis prezentuje wersję podstawową, którą wzbogacić można na przykład drobno posiekanymi galaretkami lub rodzynkami czy orzechami włoskimi, łyżeczką cynamonu, łyżką esencji rumowej lub waniliowej czy wiórkami kokosowymi, w których obtoczymy salam po przybraniu przez niego końcowego kształtu…
Przepis na salam de biscuiți:
Składniki:
- 400 g herbatników,
- 2 łyżki naturalnego kakao,
- 100 g cukru,
- 200 ml mleka,
- 5 łyżek oleju słonecznikowego.
Pingback: Covrig - Nareszcie w Bukareszcie
Pingback: Co przywieźć z Rumunii? - Nareszcie w Bukareszcie